Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 12 milyar 859 milyon 721 bin TL’lik Sağlık Bakanlığı bütçesi ele alınmaya başladı.

Komite toplantısında, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek ve bakanlık bürokratlarıyla, komite üyeleri ve bazı milletvekilleri yer alıyor.

– Besim: “Thalassemia binası dökülüyor”

Sağlık Bakanlığı Bütçesinde ilk sözü alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Filiz Besim, bütçedeki rakamlar konusuna değindi, bütçenin ne kadarının doğru kullanıldığını sordu.

Ülkede bir nüfus politikası olmadığını belirten Besim, toplumun en çok etkilendiği konunun sağlık ve eğitim olduğuna dikkat çekti.

“Gerçekçi nüfus sayımına ihtiyacımız var.” diyen Besim, olası bir depremde kamu sağlık kuruluşlarının ciddi anlamda riskli olduğuna dair geçmişte ciddi veriler elde edildiğini kaydetti.

Thalassemia binasının döküldüğüne dikkat çeken Besim, bazı sorular yönelterek bilgi istedi.

Riski binalara değinen Besim, bu binalar için nasıl bir yol haritasının belirlendiğini sordu.

“Yeni Girne Hastanesi yılan hikayesine döndü.” diyen Besim, hastanenin ne zaman biteceğiyle ilgili bilgi istedi.

Beş yılda üçte ikisi biten Yeni Girne Hastanesi’nin bir türlü bitirilemediğini ifade eden Besim, yeni Güzelyurt Hastanesi konusunda da sorular yöneltti.

Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) konusuna değinerek bazı sorular yönelten Besim, yeni sağlık merkezlerinin ne zaman tamamlanacağını sordu.

– “Hemşireleri gerekli yerlerde doğru şekilde kullanabiliyor muyuz?”

Alt yapı yatırımlarıyla ilgili bütçedeki rakamlara da dikkat çeken Besim, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşanan sorunlara vurgu yaptı.

Taşeronlaşma konusuna değinen Besim, hemşire eksikliklerine de dikkat çekti.

“Hemşireleri alanda doğru kullanmak zorundayız.” diye konuşan Besim, “Hemşireleri gerekli yerlerde doğru şekilde kullanabiliyor muyuz?” diye sordu.

Acil servislerdeki yoğunluğa dikkat çeken Besim, acil servislerde bir iyileşmenin olmadığını söyledi.

Yoğun bakım kapasitesi ve hasta bakıcı kadroları konusunda bilgi isteyen Besim, “Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne ‘PET’ cihazı almayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Hasta sevkleri için çok büyük paralar harcandığını dile getiren Besim, hastaların özele teslim edildiğini ifade etti.

Mağusa Devlet Hastanesi’ndeki sorunlara değinen Besim, “Burada çok ciddi hekim sıkıntımız vardır.” diyerek eleştirilerde bulundu.

Besim, Mağusa Devlet Hastanesi’ndeki Mamografi cihazının altı aydır arızalı olduğunu belirtti.

İlaç konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Besim, İlaç Takip Sistemi’nin hala kurulamadığını söyledi.

Besim, Aşı Takip Sistemi’nin de iki buçuk senede kurulamadığını dile getirerek Sağlık Bakanı’nı eleştirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın ciddi bir bakanlık olduğuna vurgu yapan Besim, İlaç ve Eczacılık Dairesi ile ilgili yapılması gerekenlere değindi.

Dünyada ve Türkiye’de ciddi ilaç sıkıntlarının yaşandığını belirten Besim, ülkede nasıl bir önlem alındığını sordu, “İlaç egemenliğimizi sağlamak zorundayız.” dedi.

Yenidoğan Ünitesi’nde yaşanan olaya değinen Besim, “Yönetilemeyen bir sağlık organizasyonunun hastayla ilgili ne kadar ciddi sonuçlar verebileceğini biz hekimler çok iyi biliyoruz.” ifadesini kullandı.

Besim, “6 saat boyunca ailelere hiçbir şey söylemediniz. Neyi gizlediniz? Orada yaşananlar bizi çok üzdü.” şeklinde konuştu.

Acil Durum Hastanesi’nin neden Teşkilat Yasası’nın olmadığını soran Besim, sağlıkta nüfus politikası olmadan, kaçak çalışma hayatını denetim altına almadan düzgün bir sağlık sisteminin kurulamayacağını söyledi.

– İncirli: “Sağlığı üstünkörü halden kurtarmak zorundayız”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Sıla Usar İncirli de, “Perspektifimizi derinleştirmek zorundayız. Sağlığı üstünkörü halden kurtarmak zorundayız.” dedi.

Yeni Girne Hastanesi ve hasta sevkleri konularına değinen İncirli, “Biz sağlık hizmetinin kalitesindeki eksikliklerden dolayı genç yaşta insanları kaybediyoruz.” diye konuştu.

İstatistiki bilgilere ulaşım konusunda eleştirilerde bulunan İncirli, hastanelerdeki yoğunluklara değindi.

Ölüm oranlarındaki bazı rakamları paylaşan İncirli, güçlü bir sağlık sistemi konusuna dikkat çekti.

“Her bir insanın hayatı çok önemlidir.” diyen İncirli, hastane güvenliği konusunda zafiyet olduğunu belirtti.

Yenidoğan Ünitesi’nde yaşanan olaya da değinen İncirli, güvenli bir sağlık hizmeti için yapılması gereken işlerin olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı’na bazı sorular yönelterek bilgi isteyen İncirli, Yataklı Tedavi Kurumları’nda yaşanan hadiselere işaret etti, burada verilen hizmetlerin kalitesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

“Etkili sağlık hizmeti nasıl verilir?” diye soran İncirli, zamanında verilen sağlık hizmetinin kıymetli olduğunu dile getirdi.

Acil servislerdeki yoğunluğa ve sorunlara değinen İncirli, sağlıkta ciddi bir güven erozyonunun olduğunu belirtti.





Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir